מתחתנים? מזל טוב! בעיצומן של ההכנות הקדחתניות לחתונה, עצרו רגע והקדישו מחשבה לבחירת המוזיקה שתושמע באותו הערב. נשמע לכם טריוויאלי ופשוט? חשבו שנית. כדי שלא תגלו ברגע האחרון שבחרתם בשיר שמדבר בכלל על סוף, פרידה או בגידה, או שלא ייצא שאיכשהוא ישתרבב לו השיר "הולכת כמו פיל" לרפרטואר המרגש, שבו, והכינו רשימה שתתרגשו ממנה.
איך לבחור שירי כניסה ויציאה מהחופה
לכאורה זה נשמע קל: יש לכם שירים שאתם אוהבים במיוחד, סגנון מוזיקלי מסוים וכמה שירים ש"ממש עושים לכם את זה".
אולם כשחופרים מעט יותר עמוק, מתחילות לעלות לא מעט שאלות בכל הנוגע לבחירת המוזיקה לחתונה, ובעיקר, השירים שילוו אתכם בחופה, לאחר הטקס, וכמובן- הסלואו הראשון.
כדי לעשות סדר בדברים, ישנן כמה שאלות שצריכות להנחות אתכם, ויקלו על הבחירה.
השאלה הראשונה תתמקד בבחירת המוזיקה לאירוע: מי האורחים? האם יש כמות גדולה של צעירים שעומדים לפזז על רחבת הריקודים כל הערב? האם יש קו מנחה למוזיקה במהלך כל הערב, למשל יותר ישראלי, אולי יותר לועזי, והאם יש איזה קונספט לתת עליו את הדעת, למשל דגש על מוזיקה מזרחית, שירי ארץ ישראל וכדומה ?
אחרי שקבעתם את הסגנון הרצוי לערב כולו, כולל מוזיקת רקע שקטה יותר בזמן שהאורחים אוכלים ומפטפטים ביניהם, וכמובן עם התחשבות בטעם שלכם, כי בכל זאת זה האירוע שלכם, אפשר להתפנות לשאלות הממש חשובות:
ההבדלים בין שיר כניסה לחופה לשיר שבירת הכוס
רגע החופה הוא מרגש לכל הדעות. בעוד דקות ספורות תהיו בעל ואשה והאורחים כולם מביטים בכם פוסעים לכיוון החופה, שם תתאחדו.
זהו רגע שתרצו שיישמר בזכרון כמיוחד, מרגש ומשותף לשניכם.
כדי לדייק בבחירות שלכם, ולבחור שיר כניסה לחופה, שאף אחד לא יכול להשאר אדיש אליו, יש כמה נקודות שחשוב לתת עליהן את הדעת:
- באיזו שפה יהיה השיר- האם אתם חובבים מוזיקה ישראלית או מעדיפים ללכת למחוזות רחוקים יותר עם שיר בשפה אחרת? באיזו שפה תעדיפו שיהיו שירי הכניסה לחופה?
- איך תבחרו את השיר- מאחר והכניסה לחופה היא רגע מאחד ומחבק, כדאי לבחור בשיר רומנטי האהוב על שניכם, שמזכיר לכם חוויה משותפת, רגע אהוב או שהמילים שבו פשוט מתאימות למעמד, למשל שיר כניסה לחופה שמדבר על אהבה, התחייבות, שותפות וכדומה.
- נקודה נוספת למחשבה היא לא לחשוש משיר שלא מוכר לכולם, ובעיקר לא לבחור בשיר אהבה גנרי שהושמע בכמה חתונות האחרונות בהן נכחתם.
שימו לב שיכול להיות שיש שיר שאהוב על שניכם מאד, הוא רומנטי ושקט, ואיתו אתם ממש רוצים להכנס אל מתחת לחופה. אבל אולי לא הקשבתם לו במלואו.
האזינו למילות השיר מבעוד מועד, וודאו שזה לא שיר עם טוויסט בעלילה, שדווקא מדבר על פירוק במקום איחוד, או על בגידה במקום נאמנות.
קבלו החלטה איזה סוג שיר חופה תעדיפו:
- שירי חופה מרגשים- שיר רומנטי ומרגש שיש סיכוי שלא רק הדודה תזיל דמעה כשיתנגן בחופה. שירים המדברים על אהבה, על ברית עולם, על חיבור לבבות ועם מוזיקה רכה ומעצימה.
- שירי חופה מקוריים- שירים שלא שומעים בד"כ, אולי בשפה זרה ואולי שיר שדווקא אינו מדבר בדיוק על גבר ואשה אלא על נושא כללי אחר שאהוב על שניכם. שיר חופה מקורי יכול להיות גם שיר שכתבתם והלחנתם בעצמכם, אם יש לכם כשרון ויכולות מוזיקליות.
- שירי חופה בעברית- למרות שפע שירי האהבה בשפות זרות, יש משהו מאד חזק בשירי כניסה לחופה בעברית. אם קהל האורחים שלכם הוא דתי או מסורתי, תוכלו לבחור שירים הלקוחים מהמקרא או משיר השירים (הם מאד רומנטיים), או שירים אהובים, של כל הזמנים, שנכתבו על ידי טובי המשוררים בארץ.
זכרו: מה שמייחד את שיר הכניסה החופה הוא אופי השיר. מומלץ שהוא יהיה רגוע, שקט והרמוני. חשוב גם שהוא יהיה מכבד. שיר כניסה לחופה הוא התפאורה והליווי שלכם בזמן שאתם צועדים אל טקס החופה והאיחוד ביניכם. בחרו שיר שיתאים למעמד החגיגי.
לעומתו, דווקא השיר שחותם את טקס החופה, הרגע בו נשברת הכוס, יהיה יותר אנרגטי, צוהל, וכזה שיכניס את כולם לאווירת חג, ריקוד ושמחה.
הרגע שאחרי – שיר שבירת הכוס
כמו בשירי חופה, שיר שבירת הכוס, או יציאה מהחופה, צריך אף הוא להיבחר בקפידה. גם כאן מדובר בשיר שיש לו משמעות עבורכם, זכרון של רגע, או חוויה משותפים. השוני בינו לבין שיר כניסה לחופה הוא בקצב: שבירת הכוס מסמלת לא רק את האיחוד ביניכם, היא גם חותמת את הטקס ויש בה סוג של הכרזה: " עכשיו חוגגים". לכן, התמקדו בשיר שמח, עם המון קצב, שיסחף את כולם להתחיל בחגיגות השמחות.
מאיזה שירי חופה להתרחק בכל מחיר
כאמור, הקשבה למילות השיר היא אקוטית, גם אם מדובר בשיר שאתם מכירים היטב. יש לא מעט שירים שמסתירים בתוכם כוונות שרחוקות מאד מציון היום החשוב בחייכם ורצוי להמנע מהם.
דוגמאות לא חסרות: every breath you take של סטינג הוא שיר יפהפה והרמוני, רק שהוא לא ממש מדבר על אהבה תמימה, אלא על מטרידן שעוקב אחרי מושא אהבתו… קריפי, כבר אמרנו? שירו המקסים של לאונרד כהן dance me to the end of love מדבר על לא פחות ולא יותר מאשר רגעי המוות באושוויץ ואלו רק דוגמאות מעטות לשירים שאתם ממש, אבל ממש לא רוצים שיאפיינו את החופה שלכם. אז אם יש לכם ולו ספק קל שכוונת המשורר אינה כל כך תמימה, חיקרו ולימדו את השיר והקשיבו לו עד סופו.
לעומת השירים שאתם ממש לא רוצים להשמיע בחתונה שלכם, יש כמה מפתיעים, שאינם ממשפחת הקיטש, מיוחדים ורומנטיים להפליא, שלא נס ליחם והם של כל הזמנים, כמו "רק איתך" של אריק איינשטיין, או "ברית עולם" ו "כשאת נוגעת בי", שכתב אהוד מנור.
אריק אינשטיין – רק איתך